
Journalisten, jegeren, fiskeren ønsket seg en skrivestue i de dype solørskogene, et krypinn som kunne gi inspirasjon til skrivingen. Stillheten er påtakelig her inne hvor granskogen står tett på hytteveggen. Skogstjernet rett utenfor dørstokken tiltrekker seg et mangfold av dyreliv. – Det eneste som bryter stillheten er tranens rungende sang og elgens brunsthyl.
Naturens store endringer gjennom årstidene gir det store visuelle bakteppet for de ulike stemningene. Nyansene av lyder, lukter, kulde og varme gjøre at denne glennen ved vannkanten fornemmes som et sanselig sted.
Hvordan ivareta eller forsterke natur/landskapets karakter når glennen også skal romme et byggverk? Den lille hytta (48 m²) ligger i kanten av glenna. Sett fra utsiden består hytta av to distinkte volumer satt mot hverandre. Det ene i svartbeiset, kraftig tømmermanns kledning, det andre i oljet, liggende, høvlet furupanel med markante vannbord mellom. Dette lyse, lette volumet framstår nesten som et møbel mot den tunge, røffe tømmermannskledningen.
Denne sammenstillingen er i interiørene utrykt ved å kontrastere natur og kultur ved at den svarte tømmermannskledningen omkranser det intime oppholdsrommet som en røff, beskyttende vegg på to sider, mens bøkene framstår som fôret på de motsatte veggene. Interiøret fornemmes som en lun hule hvor horisontale og vertikale åpninger knytter det til landskapet utenfor. Peis og kjøkken er integrert i betongkonstruksjonen midt i rommet. Peisbålets knitring gir rytme til setningene som meisles ut ved skrivepulten. Det er også godt å komme tilbake til bålet etter en våt, kald tur på jakt i skogen.
Hyttas primitive, tekniske standard underbygger fornemmelsen av å være på et sted sterkt tilknyttet naturen. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann. Pulttaksvolumene sørger for optimale forhold for sydvestvendte solcellepanel, mens vann pumpes med håndpumpe fra tjernet. Det intime interiøret varmes fort opp av peisovnen midt i rommet, den omsluttende massive betongen magasinerer varmen mens jordkjelleren sørger for at maten konserveres over lengre tid.


Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli

Foto: Espen Grønli


